МАЧЕВАЊЕ РЕЧИМА

01. јуна 2018. године завршено је такмичење “Мачевање речима” у коме су учествовали ученици од првог до осмог разреда из четири основне школе са подручја Града Пожаревца.

мачевање речима-2
Пројекат „Мачевање речима“ осмислиле су библиотекарке Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу Славица Вучинић и Александра Миленковић. Постер за овај необичан турнир прихваћен је на 83. ИФЛА Конференцији која је одржана прошле године у Вроцлаву.
Турнир је осмишљен тако да деца кроз игру и такмичење богате свој речник и уче да воле књигу и поштују културу говора.
Тражењем правог значења речи и њиховом употребом у што маштовитијој реченици врши се елиминација кандидата. На самом крају, остаје шесторо такмичара са познавањем највећег броја речи које су усвојили чтањем књига.
Ове године, гласањем и бодовањем изабрани су Витез од речи – Богдан Станковић, ученик 5. разреда ОШ “Краљ Александар И”, а Госпа од речи Софија Тилић, ученица 8. разреда ОШ “Вук Караџић”.мачевање речима-3
Занимљиво је да су прошлогодишњи победници били ученици првог и другог разреда, што значи да није битно колико година имају деца, већ колико су начитана.
“Интересатно, едукативно, деца кроз игру схватају значај читања, што нам је уствари и био највећи циљ, да они схвате да су они најчитанији међу њима и најпаметнији. Кад постану Витез од речи и Дама од речи, ми се сви њима поклањамо као што се на двору поклањају краљу. Ми се поклањамо знању и знање треба да ставимо на пиједестал, да се сви дивимо паметнима.”, рекла је Славица Вучинић једна од ауторки овог пројекта.
Такмичење “Мачевање речима” одржано је у Народној библиотеци у Пожаревцу.