КОСМОС – Карл Саган

Карл Саган у свету познат по писању научно-популарних књига, био је амерички астроном, популизатор астрономије, астрофизике и један од најпознатијих научника 20-ог века, као и пионир у развоју егзобиологије и програма SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). На Универзитету у Чикагу стекао је звање доктора наука 1960. године.
Постанак света и судбина свемира, одувек су била питања која су будила заинтересованост и знатижељу код читалаца свих старосних доба. Данас нам наука пружа могућност да спознамо свемир, открива нам колико је стар и колико је велики и величанствен. „Космос“ је једна од најпознатијих научно-популарних књига знаменитог америчког аутора Карла Сагана. Снимљена је и истоимена ТВ серија по овој књизи која је приказивана у 60 земаља света. Аутор нас упознаје са астрономијом, нашом земаљском цивилизацијом, са развојем људске мисли и исконској човековој потреби да открива и сазнаје.
Књига је подељена на тринаест тематских поглавља, у којима аутор читаоце упознаје и са најмањим честицама живота и највећим познатим небеским телима. Ако неко покуша да напише научну фантастику, у књизи Космос ће наћи много инспирације да створи заиста изванредне облике живота.