ДЕВОЈКА С ПОМОРАНЏАМА

Роман о Георгу, петнаестогодшњем дечаку, чији се живот у потпуности мења када добија писмо од оца, који је умро кад је дечак имао четири године. Узбудљиво и забавно писмо о мистериозној девојци с поморанџама, које заједно са Георгом читамо, заправо је прелепа и дирљива љубавна прича. Кроз питања која отац поставља сину, Гордер се и у овој књизи бави вечитим питањима о настанку света и човека, о тајни универзума.
Девојка с поморанџама је својеврсна ода животу, прича о потрази за правом љубави и о храбрости да се у животу бирају они тежи путеви за постизање циљева. Невероватна љубавна прича која је испричана на потпуно оригиналан начин, са прегршт симбола, скривених значења и испреплетених осећања док описује живот и избор који начинимо у току живота.
Гордер је мајстор оригиналне композиције, који кроз занимљиву причу износи дубоке емоције без патетике, и провлачи оптимизам кроy целу књигу. Његов стил писања карактеристичан је по преваги дечије мисли односно настојању да радњу својих дела читаоцима прикаже и приближи из угла дечије психе и личности. То га чини књижевно препознатљивим и једним од најомиљенијих писаца како норвешке, тако и светске читалачке публике.
„Девојка с поморанџама“ модерна је бајка о љубави и животу испричана кроз две паралелне стварности: из редова заборављеног писма Јан Улава и кроз процес одрастања његовог сина Георга. Ова дирљива преписка између оца и сина надилази временске, физичке и материјалне границе и путем духа и менталних слика, заокружује дело целовитим приказом стварног и замишљеног, истинитог и немогућег. Реалност и машта вешто се преплићу а оно рационално, стапа се са имагинарним.