ПОГЛЕД ОБЛАКА ИЗ УГЛА ДЕЧЈЕ ДУШЕ

Maгдалена Александрић, ученица 5. разреда ОШ ,,Слободан Секулић“ Ужице, добитник је награде за најбољи ликовни рад, у категорији од 5. до 8. разреда основне школе, на конкурсу ,,Читај да би живео“. Овај награђени ликовни рад, који је изведен техником –  темпера и акварел, заиста импресионира својом дубином и емотивним слојевима. Тема ,,Облак који све види“ је маштовито интерпретирана на начин који истовремено осликава изазове и наду која произлази из тренутног времена.

Прво што се истиче је подела слике на два дела, што сугерише двоструку природу реалности коју форма облака заступа. Велики облак, подељен на два сегмента, симболизује поларизацију данашњег света – између туге и радости, између изазова и наде.

Прва страна облака, означена  елементима туге, делује као рефлексија ситуације коју је пандемија КОВИД-19 донела. Патња и деликвенција младих људиодраслих у оваквом окружењу, визуелно су приказани. Ово је снажан подсетник на дубоке последице пандемије и социјалних изазова.

С друге стране, насмејана страна облака представља светлију будућност, произашлу из изазова. Она је симбол слободе и наде, означена сунцем, зеленилом, плодним дрвећем, отвореном књигом и младима који се друже. Овај сегмент слике упућује на период после пандемије, када свет поново проналази своју равнотежу, а људи  окупљају како би заједно градили бољу будућност.

Важно је приметити да је друга страна облака, случајно или намерно, приказана као већи део слике, што представља оптимизам и наду која превазилази тренутне изазове. Ово је моћна порука која подсећа на важност проналажења светла у најмрачнијим временима и фокусирања на позитивне промене које се могу остварити.

Ученица петог разреда, ауторка овог рада, заслужује признање за своју способност да кроз ликовни израз пренесе комплексне емоције и идеје. Њена спремност да препозна дубину тренутних изазова, али исто тако и да сања о светлијој будућности, показује зрелост и емпатију које су вредне дивљења. Овај рад није само естетско достигнуће, већ и дубоко инспиративна порука о снази људског духа и нади која нас води напред.