СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Светски дан књиге је празник који славимо сваке године 23. априла. Овај дан има дубоко укорењено значење у култури и образовању широм света. Он не само да слави писце, књижевност и читање, већ истовремено подсећа на важност слободе изражавања и приступа знању.

У Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац јучерашњи дан обележен је разноврсним активностима које су привукле многобројне посетиоце свих узраста. На овај дан, људи широм света размењују књиге, организују књижевне догађаје, читају наглас своје омиљене пасусе, или једноставно проводе време у миру са књигом. Светски дан књиге подсећа нас да је књига много више од само штампаних страница; она је прозор у свет, извор знања, инспирације и емпатије. Тај прозор деци су отвориле библиотекарке Љиљана Јовић, Татјана Јовановић Негоицић, Јасмина Степановић и Јелена Чобић Станисављевић, читајући најлепше песме и приче на Дечјем одељењу. У публици су били ђаци 2. разреда ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ са учитељицом Весном Николовском, као и предшколци које су довели родитељи. Подсетили смо их колико је важна моћ речи, а и богатство књижевности која нас обликује као индивидуе и као друштво.

Децу је поздравила директорка Библиотеке Вера Зарић Митровић и истакла да је читање кључно за лични развој, образовање и разумевање света око нас. Након приче о екранизованим књигама, о којима је говорила библиотекарка Татјана Јовановић Негоицић, уследила је пројекција филма ,,Пипи се усељава у Вилакулу“ из 1969. године, по књизи Астрид Линдгрен. У публици су била деца 3. разреда ОШ ,,Свети Сава“ са учитељицама Јасном Јанковић, Сузаном Петровић и Јасном Ђукић. Иако филм ,,Пипи се усељава у Вилакулу“ из 1969. године може деловати као остварење из прошлости, његова магија  одушевљава децу и данас. Ова адаптација књиге о неустрашивој, неконвенционалној девојчици Пипи и њеним авантурама осваја срца публике деценијама уназад. За данашњу децу, откривање Пипи је као сусрет с пријатељем из прошлости који и даље носи исту радост и чаролију. Иако се свет око њих променио, суштинска порука о храбрости, независности и пријатељству коју носи ова прича и даље је релевантна. Шармантни лик Пипи инспирише децу да сањају, буду храбра и верују у себе. Њен бескрајни оптимизам и креативност подстичу децу да размишљају ван оквира и проналазе радост у свакодневним ситницама. Иако су технолошки напредак и промене у култури донеле нове начине забаве, класичне приче попут ,,Пипи“ имају моћ да пренесу своју магију кроз генерације. У свету пуном брзих промена, овај филм подсећа децу, а и одрасле, на важност маште, авантуре и једноставних радости живота.

Овај празник улепшала је и посета гимназијалаца са професорком Славицом Јовановић. На Завичајном одељењу имали су прилику да сазнају неке занимљивости из историје Пожаревца и Библиотеке. Библиотекарка Татјана Живковић испричала је кратак историјат Библиотеке, од 1847. године до данас, са посебним освртом на завичајну и стару и ретку књигу. Истакла је да први помен Пожаревца датира из 1467, као и  да се конак кнегиње Љубице и кнежевића  Милана и Михајла налазио на месту данашње зграде Библиотеке. Гимназијалцима су биле интересантне чињенице да посебну вредност за завичајну збирку имају Приповетке Радоја Домановића штампане у Пожаревцу, 1899. године и да је сам Домановић радио лектуру и коректуру у штампарији, јер није имао новца да плати. На Одељењу за младе, ученици су листали графичке књиге, у које их је упутила библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић, а о значају часописа и периодике, говорила је библиотекарка Бранка Пражић. Док су разгледали садржај Одељења периодике, сазнали су да та грађа представља незамењиви ресурс у научном истраживању, да подстиче размену идеја, промовисање нових открића и подржава напредак у различитим научним дисциплинама.

Поводом овог Дана, посетиоцима су додељене бесплатне чланске картице и књиге, што је допринело ширењу љубави према читању. Ова манифестација није само подстакла промоцију књиге и ауторских права, већ је и оживела дух заједништва и културе у срцу града.

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, уписани су бесплатно и добили на поклон књигу Милан Цековић, дипломирани економиста мастер, сертификовани тренер и писац и Милица Шебић, ученица другог разреда Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац.