КОЛИКО САМ СПРЕМАН/НА ЗА МАЛУ МАТУРУ?

Међународни  дан матерњег језика обележен је такмичењем ,,Колико сам спреман/на за малу матуру?“ на Одељењу за младе  Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 21. фебруара 2024. године. Учесници су били ђаци осмог разреда ОШ ,,Свети Сава“ и ОШ ,,Краљ Александар I“ са наставницама српског језика и књижевности Маријом Марковић и Миленом Милошевић.

Библиотекарка Драгана Глишић Живановић упознала је учеснике, који су први пут на Одељењу за младе, са радом и могућностима овог одељења. О важности матерњег језика за идентитет једног народа и лепоти и богатству српског језика говорила је библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић. Ђаци су размишљали о заборављеним речима, као што су безрасудан, распутица, прикљученија…и подсетили се Вукове изреке: ,,Језик је хранитељ једног народа.“ Сазнали су колико се језик променио од ,,Писменице сербскога језика“ до данашњих дана, по питању лексике и синтаксе, колико су утицали русизми, германизми, галицизми и англицизми на наш говор и колико је битно да се поштују језички код и норма да би се неки језик очувао.

Након разговора о историји нашег језика, ђаци су и практично проверили своје знање, рашавајући тест који је обухватио градиво од 5. до 8. разреда. Учесници су били врло мотивисани, а резултати су показали да су спремни за завршни испит из српског језика. Прво место освојио је Огњен Стефановић, ученик 8. rазреда ОШ ,,Краљ Александар I“, са максималним бројем поена – 18, 5 од 20. Сви учесници, заједно са наставницама, добили су бесплатне чланске картице, а победник, поред чланарине, 1. и 2. део ,,Историјског забавника“ Александре Богдановић. Захваљујемо се свим ученицима на великом труду и ватреном учествовању, а Огњену честитамо победу.