МЛАДИ О РАТУ

Учесници програма „English Access Microscolarship Program“, 3. фебруар 2024. године, провели су у Свечаној сали  Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, читајући и анализирајући графички роман „They called us Enemy“, у којој Џорџ Такеи, глумац, писац и активиста, описује доживљаје из детињства проведеног у логору за интернирање. Након што су Јапанци напали америчку луку Перл Харбор у Другом светском рату, око 120.000 америчких Јапанаца било је затворено у логоре за интернирање. Међу њима је био и мали Џорџ Такеи, будући Хикару Сулу у ТВ серији ,,Звездане стазе“.

Прича је настављена у Галерији савремене уметности Пожаревац, где је своје слике изложила и Јована Димитријевић, учесница Access програма. Разговор о страдању деце у ратовима био је увод у следећу изложбу ,,Деца у рату“ која је отворена 7. децембра. Фотографија, која је једини могући приказ стварности, има моћ да подсети на лекције и пробуди колективно сећање.

Млади су кроз дела, која су самостално креирали, показали да, итекако, имају свест о бесмислу рата, о томе да човек мора окончати са ратовима, јер ће ратови окончати човечанство.