ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ БИБЛИОТЕКЕ У КОСТОЛЦУ

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у петак 15. децембра 2023. године одржана је манифестација „Чајанка са књигом“ у оквиру које је прослављен јубилеј Библиотеке у Костолцу, 70 година од оснивања.

ЧАЈАНКА СА КЊИГОМ или литерарно дружење завичајних писаца је заправо наставак традиције која је пре доста година, покренута у костолачкој библиотеци, али која је обновљена пре седам година. Датум одржавања Чајанке је симболичан – 15. децембра се још од 2005. године, широм света прославља Међународни дан чаја, али је на тај дан, далеке 1953. године, почела са радом Библиотека у Костолцу. Обнављање ове лепе радионице, која је прерасла у традиционалну манифестацију, има за циљ да се завичајним писцима пружи прилика да представе своје стваралаштво једни другима.

Чајанка се одржава у организацији Библиотеке у Костолцу, Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Центра за културу „Костолац“, подржана од стране Градске општине Костолац.

На почетку манифестације, присутнима су се обратили: Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, Рената Минић, руководилац Огранка у Костолцу, Рајко Пејовић, представник Градске управе у Костолцу, свештеник Дејан Лазаров, протојереј Цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу и Драган Николић, директор Центра за културу „Костолац“. Своје песме и приче читали су: Славица Пејовић, књижевница и некадашњи руководилац Огранка у Костолцу, Војкан Ивковић, који је том приликом поклонио библиотеци вредне постере из своје архиве, Зоран Стојићевић Рикардо, Оливер Стокић, Синиша Радиновић, Радмила Стојадиновић, Љубисав Грујић Груја, Драган Журжевић, Драган Радосављевић и Бранко Андрејић. Модератор вечери била је Марија Копун, књижничар.

Током вечери приказан је филм „Библиотека у Костолцу: 1953-2023“, чије су ауторке Рената Минић, Невена Вуксановић и Марија Копун.

Послужење за Чајанку спремиле су чланице Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца.