КЊИГЕ И ФИЛМОВИ

Часови о књижевним делима и стриповима који су екранизовани одржани су у Свечаној сали Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“, Пожаревац, у сарадњи са организацијом Елта Србија, 28. октобра 2023. године.

У оквиру програма English Access Microscholarship, библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић говорила је о тинејџерским књигама и стриповима на основу којих су снимљени филмови, о различитом садржају неке приче у књизи и на филму, о снимању филма по мотивима неке књиге, о екранизовању приче по истоименој књизи и у чему је предност књижевности у односу на седму уметност. Представљене су књиге ,,Криве су звезде“, ,,Хари Потер“, ,,Господар прстенова“, ,,Вампирски дневници“, ,,Дина“, ,,Еминем“ и ,,One Piece“. На основу приче, уз помоћ наставнице енглеског језика Оливере Илић, учесници (ученици старијих разреда основних школа) су писали кратак приказ дела на енглеском језику, а потом и илустровали. Наведени су и филмови по којима су написане књиге, као што су ,,Облик воде“ и Interstellar“. На самом крају, учесници су листали стрипове који су урађени по књижевним делима: ,,Хајдуци“, ,,Горски вијенац“ и ,,Лажни цар Шћепан Мали“.

Access – ELTA Serbia и Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац настављају сарадњу. Да подсетимо, Елта је организација посвећена промовисању наставе енглеског језика у Србији. Она окупља наставнике енглеског језика из основних и средњих школа, високошколске едукаторе, стручњаке из школа језика, студенте енглеског језика, као и појединце који су заинтересовани да обезбеде квалитетну наставу енглеског језика. Стипендијски програм „English Access Microscholarship Program“ пружа основе енглеског језика, траје две године и одвија се после школских часова.

Радујемо се што ћемо заједно радити на унапређењу образовања енглеског језика у Србији.