ОДРЖАН ПРВИ ЧАС ШКОЛЕ СЛОВЕНАЧКОГ ЈЕЗИКА

Школа словеначког језика (Dopolnilni pouk slovenščine) већ десету годину заредом спроводи се у Костолцу, у организацији Друштва Словенаца Сава у Београду, под окриљем Министарства школства Републике Словеније. Школа је намењена потомцима словеначких исељеника, али је доступна и осталима који желе да науче словеначки језик.
Настава се девет година одржавала у просторијама Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, али ће се убудуће одржавати у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, сваке среде, у периоду од 16:30 до 18 часова.
Први час у 2023. години одржан је 11. октобра и окупио је двадесетак полазника, који ће током наредних часова бити подељени у две групе – почетни и напредни ниво. Наставу словеначког језика у Београду, Нишу, Смедереву и Костолцу води Татјана Буквич, учитељица додељена од стране Министарства школства Републике Словеније.
Чланство у Друштву Словенаца Сава у Београду и његовом Огранку у Костолцу нуди многе повољности члановима – учешће у радионицама, заједничка путовања, присуствовање разноразним свечаностима, као и могућност наставка школовања у Словенији и лакшег добијања словеначког држављанства.
Председник Друштва Словенаца Сава у Београду је Саша Вербич, а председник Огранка Друштва у Костолцу је Саша Радић.