ХЕРОИНЕ СРБИЈЕ -ВЕКОВНИК- АУТОРА ДРАГАНА М. МИЛОШЕВИЋА

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, 18. маја 2023. године, представљена је књига „Хероине Србије – Вековник“ аутора Драгана М. Милошевића. Књига представља други део трилогије коју чине „Народни будилник“ и „Споменар вечним пријатељима Србије“.
Поред бројних научних радова из физичке хемије аутор је открио дар за писањем историјско-документарних књига, желећи да се огледа као хроничар свог времена.
У овој књизи је реч о познатим женама од средњег века до савременог доба.
Кроз вишевековну историју Србије аутор је направио избор од сто славних жена које су својим делима, моралом и храброшћу, како наводи рецензент књиге Томислав Кресовић, имале огроман утицај на дух српског народа, у данима највећих страдања, у славним ратним и тешким послератним временима.
Књига садржи изузетне биографије од Јелене Анжујске и Маре Бранковић, преко Љубице Обреновић и Милице Стојадиновић Српкиње све до Милене Павловић Барили, Даринке Матић Маровић, Јасмине Вујић и славних спортискиња Монике Селеш, Јасне Шекарић и Иване Шпановић.
Према речима Драгана Милошевића, Српкиње су биле зачетници европског школства и списатељства, пионири дипломатије, борбе за родну равноправност и пуну афирмацију жена, хуманисткиње, задужбинари и доброчинитељке којима се свет дивио.
Поред верне пожаревачке публике програму су присуствовали и ученици прве године Пожаревачке гимназије са професорком Славицом Јовановић.
Сви заинтересовани су имали прилику да учествују у разговору са гостом и набаве књигу са посветом аутора.