ЧАРОБЊАК МАТИЈА

У Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић’’ Пожаревац, 24. марта 2023. године, отворена је изложба под називом „Матија“, чија је ауторка Драгана Типсаревић, некадашња директорка краљевачке Библиотеке. Изложба хронолошки обухвата живот и обимно књижевно стваралаштво нашег уваженог академика кроз фотографије, документа, његове песме, прозне текстове, рукописе, обраћања, записе и цитате. Осим ауторке, у програму је учествовао и познати народни гуслар, Радован Пековић, који је уз гусле интерпретирао Бећковићеве стихове.

Након изложбе, приређено је поетско вече у Свечаном салону Општине. Публика је уживала у вештој игри речи и стиховима посвећеним Косову, српској историји и Вери Павладољској. Уз чувену песму ,,Кад дођеш у било који град” свако од присутних је премотао свој животни филм и поново прошао кроз магију неких почетака. Да је Бећковић чаробњак, говори чињеница да на сцени истовремено може бити и беседник, и глумац, и шаљивџија, и приповедач и критичар. Својом поезијом је потврдио да нема песме без успомена, без загледаности у нешто што је наизглед безначајно, без искрености И опасних времена.

Истакнути књижевник, песник, филолог, редовни члан Српске академије науке и уметности, Матија Бећковић, написао је ванвременска дела која су мотивисала младе песнике. Арсен Дедић је својевремено створио композиције инспирисан Матијином песмама ,,Вера Павладољска“ и ,,Два пријатеља“ које су и данас омаж изгубљеним вредностима и истинској емоцији.