ВЕЧЕ СА МИЋОМ АНТОНИЈЕВИЋЕМ

 

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац представљен је књижевни портрет Милића Миће Антонијевића из Црљенца.

У програму су учествовали: Драган Јацановић, археолог, Данило Радојковић, професор српског језика и књижевности, проф. др Голуб Јашовић и аутор. У име Библиотеке госте је поздравила Татјана Живковић, руководилац Завичајног одељења Библиотеке.

Мића Антонијевић живи и ствара у родном Црљенцу. Након своје завршетка радног стажа у Немачкој и новинској кући „Реч народа“ у пензији се бави завичајном културном историјом и историографијом. Објавио је шест књига: „Црљенац и Црљенчани“ (САНУ, 1999), „Долина Витовнице“ (Народни музеј Пожаревац, 2004), Хајдуци Хомоља“ (аутор, Петровац на Млави, 2006), „Сведоци времена“ (Библиотека Србољуб Митић и Подружница Удружења књижевника за Браничевски округ, 2009), „Стишка сага – приче из браничевске прошлости“ (Народни музеј Пожаревац, 2015). Један је од приређивача монографије „Сто година црљеначке културне традиције“ (Библиотека Србољуб Митић и Браничевско-стишка књижевна заједница, 2013)

Говорећи о књижевном и историографском стваралаштву Миће Антонијевића учесници су нагласили вредност прикупљања архивске грађе, особеност стила писања, сликовитост језика и моћ опсервације приликом приказивања одређених места и историјских догађаја. Посебна пажња посвећена је књизи „Сведоци времена“ у коју је уткана породична сага породице Антонијевић из Црљенца.

 

Књиге завичајног аутора Миће Антонијевића нам говоре о идентитету српског народа и упознају нас са нашим коренима, нашом прошлошћу и простором на коме живимо.