Емир Кустурица – култ маргине

Култ маргине
 
У Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац представљено је друго и допуњено издање књиге ,,Емир Кустурица – Култ маргине“ аутора Горана Гоцића. Уз аутора о овом издању говорио је и Александар Гајшек, издавач. 
 
Александар Гајшек је казао да колико је наша култура имала среће да је репрезентује Емир Кустурица, толико је он имао срећу да о њему пише баш Горан Гоцић и то из најмање три разлога: аутор је врхунски новинар, изванредан филмски критичар и фантастичан писац, али има и дар за филозофско проматрање живота. Књига је заснована на разговорима с редитељем, његовим сарадницима и колегама (Душан Ковачевић, Мића Зајц, Срђан Тодоровић, Абас Кјаростами, Џим Џармуш, Живојин Павловић, Јован Јовановић, Желимир Жилник, Рајко Грлић, Макс Бункер). Ово је прва књига о једном југословенском филмаџији која је објављена на енглеском језику. Такође, она је и једина ауторизована међу Кустуричиним биографијама. 
 
О овој књизи Кустурица је рекао: ,,Импресиониран сам квалитетом писања у овој књизи. Чињеница да је мој анархични концепт и ирационални став спрам живота рационализован у мојим филмовима веома добра опсервација. Написани материјал ми је помогао док сам, размишљајући о будућим пројектима, поново пролазио кроз различите фазе своје каријере.“