МАЧЕВАЊЕ РЕЧИМА

Најлепша  и најплеменитија борба-МАЧЕВАЊЕ РЕЧИМА

Турнир у ,,Мачевању речима“ одржан је у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 1. априла 2022. године, поводом обележавања Међународног дана дечје књиге. Овај празник слави се у част валиког писца Андерсена , који је рођен 2. априла 1805. године. Од 1967. године широм света се организују разне манифестације које шаљу јасну поруку-одгајајте децу тако што ћете им усадити љубав према књигама јер читањем се развија мозак и  емоционална интелигенција. Неке веома важне емоције, као што су прилагођавање, оптимизам и емпатија, могу да се усвоје читањем.

Учесници турнира били су ученици четвртог разреда ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Пожаревца. Трагањем за правим значењем речи вршила се елиминација кандидата. На самом крају, остали су такмичари са познавањем највећег броја речи које су усвојили читањем књига. У јакој конкуренцији победу су однели Уна Траиловић (IV5) – Дама од речи и Андрија Радивојевић (IV1) – Витез од речи. Победници су награђени бесплатним уписом у Библиотеку.

,,Мачевање речима“ први пут је одржано 2017. године. Овај турнир осмислиле су библиотекарке Славица Вучинић и Александра Миленковић из Пожаревца. Правила су једноставна: библиотекарке задају реч, а они најхитрији и најначитанији је објасне. Титуле Витеза и Госпе од речи добијају дечак и девојчица који знају највише речи и искористе их у најлепшој реченици по мишљењу публике. На овај начин Народна Библиотека Илија М. Петровић Пожаревац учи децу да се могу такмичити и у интелектуалним способностима.

Иновативност ове идеје одушевљено је дочекана у библиотекарском свету, па је  представљена на 83. светском конгресу библиотекара, 2017. године. После сваког одржаног турнира ,,Мачевање речима“ свет је постао богатији за још једну Даму од речи и још  једног Витеза од речи.

Писменост је мост између очаја и наде, а књига пасош за унутрашњи свет.