ОКРУГЛИ СТО О ПЕСНИКУ СРБОЉУБУ МИТИЋУ

У организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу одржан је Округли сто о песнику Србољубу Митићу поводом изласка из штампе Зборника научних радова о песнику Србољубу Митићу под називом „Небески орач“,  приређивача Голуба Јашовића и Славице Јовановић. Издавачи су Друштво за српски језик и књижевност за Браничевски округ и Библиотека „Србољуб Митић“ из Малог Црнића. Зборник садржи преко тридесет научних радова о Србољубу Митићу, из језика и књижевности, библиографију Србиних радова, као и сећања савременика.

Присутнима се, најпре, обратила Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке. У раду Скупа узели су учешће бројни књижевници и професори из више места из Србије и са Косова Радомир Андрић, мр Велиша Јоксимовић, Ђорђе Петковић, Аница Вучинић, Јована Дишић, Зоран Ђурић, Марија Запутил, Данило Радојковић. Душан Стефановић, Милић Мића Антонијевић, Драгољуб Јевремовић, Милорад Филић и Бранка Пражић.

Поводом 60 година од како је песник Србољуб Митић објавио своју прву књигу песама „Велики ружан коњ“ у издању Матице српске из Новог Сада објављен је зборник радова о песнику Србољубу Митићу под називом „Небески орач“ приређивача Голуба Јашовића и Славице Јовановић.

Србољуб Митић (Црљенац, 11. април 1932 – Црљенац, 28. јул 1993), је као самоуки песник допринео да његово родно село постане поетско средиште Стига и општине Мало Црниће. Песме, приповетке и приказе објављивали су му најпознатији српски часописи.

Зборник о Србољубу Митићу, кроз радове бројних професора, књижевника, филозофа, новинара и савременика, даје једно ново читање поезије Србољуба Митића садржи критичко преиспитивање и вредновање поетике највећег стишког и великог српског песника.