Николета Новак – Позив (Пчелица)

Позив је идеалан избор за овогодишњу летњу литературу. Иако је првенствено роман за младе, са подједнаким уживањем га могу читати и старији који су се ужелели узбудљиве приче са елементима детективског и љубавног романа, са напетошћу трилера и снагом оптимизма мотивационих говорника.

Стефан после десетак година поново долази из Канаде у Србију. Јавља се својој другарици из детињства Еми са молбом да му помогне у потрази за биолошким родитељима, јер је у међувремену сазнао да је усвојен. Ема се најпре уз велики напор и помоћ мајке присећа ко је заправо Стефан, а затим прихвата његов позив. Потрага их из Београда води у село М. М., Краљево, манастир Жичу, да би се завршила у Херцег Новом. Ова наизглед једноставна прича, у којој се у маниру детективских романа откривају детаљи који воде ка следећој етапи радње, заправо крије много више од тога.

Позив је и генетски, усађен у крви, позив је пријатељски, јер је на компликованом путу откривања свог порекла потребна сигурна рука за ослонац и бистра глава за подршку, позив је и љубавни, кад два млада срца почну да куцају истим ритмом, позив је мотив из песме групе Партибрејкерс чијем концерту јунаци овог романа присуствују…