БИЉАНА МИЛОВАНОВИЋ ЖИВАК

У оквиру Новембарских дана културе Народна библиотека „Илија М. Петровић“ била је организатор књижевне вечери Биљане Миловановић Живак, књижевнице из Пожаревца. Бројној публици представљено је прозно и песничко стваралаштво, као и уреднички рад у књижевној периодици. О прозним књигама „Два дана без Марте“, „Лосос плови узводно“, драми „Непотребни трач“, збиркама поезије „А где сам ја, и зашто ту?“ и „Лирско копиле и баба-тетке“ говорила је мр Татјана Лазаревић Милошевић, књижевна критичарка. О дизајну корица најновије књиге са мотивом кадра из филма „Персона“ Ингмара Бергмана говорио је Слободан Јотић. Модератор вечери била је Вера Зарић Митровић.


У тексту рецензије Татјане Лазаревић Милошевић за збирку поезије „Лирско копиле и баба-тетке“ наглашено је да у седам циклуса ауторка пева о противуречјима женског идентитета, о љубави и смрти, пореклу и судбини, коби стереотипа, судару сна и стварности, расцепу између поезије и живота.


Жудња за слободом, љубав и стварање су мотиви који доминирају у поетици Биљане Миловановић Живак. А та слобода, истиче Татјана Лазаревић Милошевић има и мрачну страну, може нас тровати неизвесношћу или самоћом или отуђеношћу и заборавом. Зато јој треба поставити границу, омеђити њен и наш простор. Овај став илуструју стихови: „Над нама звезде / Под нама земља. // У нама песма“.


Биљана Миловановић Живак је, читајући одломке из својих књига на један уверљив и сугестиван начин дочарала атмосферу својих прича и стихова и пружила могућност публици да набаве књигу са посветом аутора.
У уметничком делу програма наступио је Леонардо Боројевић, ученик 4. године Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.