БЕСКРАЈНИ ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА

Документарни филм ,,Сеобе се настављају вечно” представљен је у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 31. октобра 2019. године. Аутор филма је Бошко Милосављевић, професор књижевности у Земунској гимназији, инспирисан књижевним делом Милоша Црњанског, посебно „Другом књигом Сеоба“ .


,,Друга књига Сеоба“ Милоша Црњанског, дело објављено 1962. године, има све квалитете књижевне уметности Милоша Црњанског: лиричност, мелодичност, језичку суптилност, мисаоност, али има и необично снажан епски замах. Овај роман нас суочава са широко развијеном историјском сликом из друге половине 18. века. Реч је о сеоби Срба из Угарске у далеке руске пределе, где ће се они у мору ,,једноверног и једноименог народа“ постепено претапати да им се на крају и име изгуби. Велики број људских судбина Црњански књижевно обликује као узалудно трагање целог једног народа за обећаном земљом, која представља симбол колективног и појединачног сна о срећи, али и оличење човекове чежње и потраге за пунијим животом. Ниједан јунак не досеже оно за чим трага, свако се губи у неразмрсивој игри судбине и случаја. Роман се завршава чувеним реченицама: ,,Било је сеоба и биће их вечно, као и порођаја, који ће се наставити. Има сеоба. Смрти нема!“
Овај филм показује богат српски културни легат који и данас постоји у Мађарској, упркос томе што у тој земљи данас живи свега десет хиљада људи нашег порекла. Аутори филма крећу се кроз живу српску прошлост, приказујући наше задужбине, споменике, музеје и друге важне грађевине и историјске успомене које се налазе у Будимпешти, Сентандреји и другим српским насеобинама у том делу света. Наратор је глумац Бојан Жировић, а о људима, сеобама, споменицима и догађајима из овог сегмента историје говоре др Динко Давидов – Српска академија наука и уметности, др Мило Ломпар – Филолошки факултет у Београду, др Бојан Поповић – кустос Галерије фресака и Његова светост патријарх српски, господин Иринеј. Продуцент филма је Милан П. Кићевац, а редитељ Бошко Милосављевић.