РОБОТЕКА ЗА ДЕЦУ ОД 7 ДО 10 ГОДИНА.

На овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије за финансирање и суфинансирање пријеката из области библиотечко-информационе делатности, Народна библиотека „Илја М. Петровић“ Пожаревац, добила је новчана средства за релизацију пројекта РОБОТЕКА ЗА ДЕЦУ ОД 7 ДО 10 ГОДИНА.
Пројекат је покренут као резултат великог интересовања млађих основаца за прошлогодишњи пројекат „Роботека“ који је био намењен старијим основцима и средњошколцима. У наставку пројекта желели смо да одговоримо на захтеве млађих корисника и набавимо опрему за извођење радионица са роботима намењеним за децу од 7 до 10 година.

Циљ пројекта „Роботека“ је развијање интелектуалних и креативних способности основаца и средњошколаца, уз учење основних животних вредности као што су: развијање тимског и такмичарског духа, усвајање нових вештина из области програмирања, роботике, математике, физике и механике, поштовање противничког тима и едукатора. Пројекти из области примене информационих технологија у култури представљају подршку развоју модерног библиотекарства и развоју дигиталних компетенција стручних библиотечких радника. Овакви и слични пројекти спроводе се у установама културе са циљем модернизације библиотечких услуга и подстицања деце и младих да се у избору будућег занимања определе за нове технологије.
Основни комплет WeDo 2.0 робота садржи материјале за 17 пројеката, са више од 40 сати организованог садржаја из разних животних тема, природних наука и истраживања Земље и свемира. Кроз научне пројекте из стварног живота, који укључују основе инжењеринга, савремену технологију и коришћење програмирања, учесници се на занимљив начин упознају са савременим технолошким достигнућима. Један основни комплет садржи интелигентну коцку, средњи мотор, сензор кретања, сензор нагиба и коцке за градњу и на њему могу да раде два полазника. Софтвер се користи уз помоћ таблета или деск топ рачунара, чиме је ученицима омогућено да на једноставан начин програмирају и управљају роботима.
Комплети „Механичке справе и механизми“ омогућавају учесницима радионице да боље разумеју начин рада машина и механизама, помажу им да схвате појмове силе, кретања, мерења и енергије. Користећи овај комплет ученици имају прилику да се баве правим научним и техничким питањима, да дискутују о својим запажањима, резултатима и закључцима заснованим на научним чињеницама, као и да развијају истраживачки приступ, као прави научници и инжењери. Ово програмско решење састоји се од основног комплета од 396 LEGO елемената и додатних дигиталних садржаја који су засновани на школском програму, а тичу се истраживања и осмишљавања напредних механизама и конструкција.

Сви LEGO education комплети се заснивају на STEM концепту учења (наука, технологија, инжењерство и математика) чије су предности вишеструке. На паметан, брз и забаван начин развијају се природна радозналост, нове вештине, самопоуздање, развијање креативности и самосталности.