НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК

НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК
Караван културе говора
Пожаревац 10-11. април 2019.

У оквиру Каравана културе говора у Пожаревцу је одржана трибина и бесплатна дводневна радионица за децу и младе под називом Негујмо српски језик у оганизацији Града Пожаревца, Центра за културу Пожаревац и Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.
Радионице су одржане 10. и 11. априла од 11 до 14 часова у Конференцијској сали Центра за културу Пожаревац. Предавачи су били Слободан Роксандић, мастер комуниколог и дипломирани глумци Марко Миловановић и Милан Босиљчић, из Удружење за унапређивање и развој културе јавног говора „Изражајност“ које окупља стручњаке из области јавног наступа, дикције, невербалне комуникације, психологије и презентовања. Удружење има за циљ да едукативним радионицама охрабри и оснажи младе људе да раде на својој излагачкој писмености и подстакне ширу јавност да више пажње посвети усменом изражавању.


Радионици су присуствовала 34 ученика седмог и осмог разреда основних школа „Доситеј Обрадовић“ и „Краљ Александар I“, као и првог, трећег и четвртог разреда средњих школа – Пожаревачке гимназије, Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ и Медицинске школе.
У току процеса обуке учесници су уз интерактивна предавања и практичне вежбе научили:
• На који начин унапређивање културе говора негује српски језик;
• Како да говоре на артикулисан, разложан, динамичан начин;
• Како да елиминишу лоше говорне навике;
• Како да оно што изговарају буде занимљиво и сликовито.

 

Едукативна трибина о унапређењу културе говора одржана је у Малој сали Центра за културу Пожаревац 10. априла од 19 часова. Предавачи су били Слободан Роксандић, мастер комуниколог, Арно Гујон, хуманитарни радник и др Радован Кнежевић, професор дикције.
У току трибине учесници су сазнали:
• Зашто је важно неговати културу говора;
• Шта све спада у културу говора;
• На који начин унапређивање културе говора негује српски језик;
• Како је Француз Арно Гујон достигао висок ниво изражајности на српском језику;
• Како исправити лоше говорне навике.

Након излагања предавача, учесници трибине су чули беседу Огњена Рајића, ученика трећег разреда Пожаревачке гимназије, на тему “О чему се не може говорити, о томе се мора ћутати”, двоструког победника XXII Такмичења у беседништву за ученике средњих школа, одржаном у Гимназији „Светозар Марковић‟ у Новом Саду, у категоријама:
1. Прво место за беседу на задату тему, за естетско-стилске елементе и
2. Прво место за импровизовану беседу.