ЗАБЛУДА СВЕТОГ СЕБАСТИЈАНА

Владимир Табашевић
Заблуда Светог Себастијана (Лагуна)
…..Волео бих да сам неко други ко се сећа мене……
Гост Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 30. јануара 2019. године, био је Владимир Табашевић, добитник НИН-ове награде за најбољи роман на српском језику, који је објављен у 2018. години, „Заблуда Светог Себастијана“, у издању Лагуне. Поред аутора, гост Библиотеке била је и Тамара Крстић, књижевна критичарка и чланица НИН-овог жирија.
Овогодишњи жири за радио је у саставу: Зоран Пауновић (председник), Тамара Крстић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић. По правилима конкурса, најбољи је роман који добије три гласа чланова жирија. За роман „Заблуда Светог Себастијана“ гласали су: Зоран Пауновић, Бранко Кукућ и Марјан Чакаревић.
Табашевић је у свом роману временски обухавтио период „деведесетмртвих“ година. По речима аутора, једна од нити романа које се држао јесте, да млади његове генерације посебно, као да су закључани у историјском тренутку деведесетих из кога не могу да изађу, и поред тога што је он давно прошао, али се све време актуелизује и потенцира. Друга нит романа, је какао наводи, да су неки људи све изгубили и да имају само сећање на то време. Дакле, у роману постоји принуда на сећање, принуда на рециклирање сећања и принуда на сећање на ствари које се можда и нису десиле, али нам некаква актуелна околност налаже да баш то измислимо као тренутак од кога је све почело.
Поред збирки поезије, ово је трећи роман Владимира Табашевића, у коме се враћа самосвојном изразу који је понудио у књизи „Тихо тече Мисисипи“, па чак и њеним темама – ратној трауми, односу с мајком, самоћама – али сада као сазрели писац који влада језиком и причом без приче, атмосфером и сложеним мотивима, потупно се предаје конролисаном језичком делиријуму. Табашевић мења перспективе и технике, да би језичке крхотине из првог дела текста у другом делу прикупио у слагалицу-причу која ће нам, на крају, уместо излаза понудити улаз у нови језички и егзистенцијални лавиринт – нагласила је Татама Крстић, књижевна критичарка .