ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ И ДЕМОКРАТИЈА

ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ И ДЕМОКРАТИЈА

У нашој Библиотеци је 10. децембра 2018. године одржана промоција књиге др Весне Црногорац “Јавне библиотеке и демократија“, коју је издала издавачка кућа Clio у оквиру своје едиције Б плус која се бави савременим делима из области библиотекарства и информационих наука.
Кључна тема ове књиге је систематична разрада модела нових услуга које јавна библиотека може да уведе у циљу одговорног и квалитетног ангажмана у свакодневном животу своје заједнице а који се односе на слободан приступ информацијама од јавног значаја. Ауторка јасно указује на нераскидиву везу између права грађана и јавних библиотека. Централни део публикације доноси значајне резултате истраживања које је Весна Црногорац спровела у матичним јавним библиотекама Србије о степену њихове спремности да одговоре новим захтевима своје заједнице у области нових права грађана која су везана за приступ информацијама Књига “Јавне библиотеке и демократија“ одговара на питање да ли јавне библиотеке паралелно са својом традиционалном улогом могу преузети и нове услуге за грађане и постати нека врста “приступне станице” за грађане својих средина. По ауторки, одговор је потврдан и даје наду да ће се савремено библиотекарство развијати у добрим оквирима и остати један од стубова савремене културе и кључно место за слободан приступ информацијама.
Весна Црногорац, доктор је информационо-комуникационих наука. Предавач је по позиву у библиотекама у земљи и региону, учествује на међународним научним и стручним конференцијама. Објављује научне радове у стручним часописима и зборницима (објавила је две коауторске књиге и близу 40 стручних радова). Добитница је награде „Запис“ Библиотекарског друштва Србије за изузетан допринос развоју и унапређењу библиотечко-информационе делатности у Србији, повеље за развој библиотекарства Србије, као и повеље за успешно реализован пројекат о транспарентности и слободи од корупције у библиотекама.
Зоран Хамовић, директор и главни уредник Издавачке куће Clio, рекао је да библиотеке стварају такво окружење у коме сви они који буду унутар библиотечког система имају могућност да дођу до информација које их охрабрују у њиховим намерама и развијају друштвене процесе који омогућавају развој друштва и његову кохезију.
Проф. др Жељко Вучковић, декан Педагошког факултета из Сомбора, истакао је да је библиотекарство озбиљна професија у друштву које претендује да буде информатичко друштво.