Јесмо ли сами у космосу?

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац 27.септембра 2018. године одржано је веома занимљиво и едукативно предавање на тему: ЈЕСМО ЛИ САМИ У КОСМОСУ? Двојица великана, доктора наука, покушали су да одговоре на ово питање представљајући своје нове књиге. Јесмо ли  сами у ксмосу
Професор Милан Ћирковић представио је своју књигу ВЕЛИКА ТИШИНА, коју је објавио Оксфорд јуниверзити прес, а професор Зоран Живковић представио је своју књигу ПРВИ КОНТАКТ И ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ, коју је објавио Шпрингер ферлаг, један од водећих светских издавача научних дела.
Милан М. Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Оксфордског универзитета у Великој Британији. Одбранио је докторат из астрофизике на Државном универзитету Њујорка у Стони Бруку (САД) 2000. године, где је претходно магистрирао из гео-наука. Његови главни истраживачки интереси су у областима астробиологије и филозофије науке. Аутор је првог уџбеника из вангалактичке астрономије на јужнословенским језицима. Објавио је до сада три монографије и око 200 научних, стручних и прегледних радова у истраживачким часописима и зборницима, као и преко 150 есеја, популарно-научних и новинских текстова. Превео на српски више књига, укључујући наслове Ричарда Фајнмена, сер Роџера Пенроуза и Пола Дејвиса.
Зоран Живковић је професор Филолошког факултета Универзитета у Београду. Дуго је проучавао научну фантастику, па је и докторирао књижевност радом на тему “Антропоморфизам и мотив првог контакта у делима Артура Кларка“. Оснивач је и прве приватне издавачке куће у Југославији, Поларис.
Захваљујући Живковићевом издавачком подухвату читаоци и данас могу да уживају у класицима научне и епске фантастике. Написао је и Енциклопедију научне фантастике, тако да када је 2000. године престао да се занима за овај жанр и посветио писању, белег је заувек остао у заједничкој свести да је посреди писац научне фантастике.
Аутор је двадесет два прозна дела. До почетка фебруара 2018. године укупно је објављено 171 издање Живковићевих прозних дела – 71 на српском језику и 100 у преводу, на 20 језика.
Живковић је добитник бројних књижевних награда, а 2017. године Европско друштво за научну фантастику прогласило га је „велемајстором СФ жанра”.
Шпрингер, један од водећих светских издавача научних дела, управо је објавио, у склопу новопокренуте едиције „Наука и фантастика“, његову књигу под насловом “Први контакт и путовање кроз време: одабрани есеји и приче“ (First Contact and Time Travel). Књига је подељена у две целине: есеји и проза.