Најбоља драма на конкурсу „Слободан Стојановић“ за 2018. годину

КОНКУРС ЗА ДРАМУ
„Слободан Стојановић“
за 2018. годину

На Конкурсу за савремени позоришни драмски текст, који носи име једног од најпознатијих српских драмских писаца, Слободана Стојановића, који је расписала Народна библиотека „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу,
жири, у саставу:

Драгана Бошковић, театролог и позоришна критичарка /председница/
Срђан Кољевић, редитељ, професор ФДУ и
Вукица Стругар, новинарка на сектору Позориште, у Редакцији за културу у Новостима

једногласно је донео одлуку да се, у конкуренцији од 54 приспела текста,

Награда „Слободан Стојановић“ додели тексту под насловом „Сузе Светог Лаврентија“, под шифром „Киша метеора“ аутора Николе Станишића из Вршца.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Сам списак лица, која ће учествовати у радњи фантазмагорије „Сузе Светог Лаврентија“ (Џони, „наоружан животињским погледом“, Сара, „наоружана блоком за писање“ и Човек у белом мантилу, „чије је оружје хипноза“), указује да ће се драмска радња умножити у неколико димензија. Аутор овеог занимљивог текста, који се догађа на Вршачком брегу, данас, вешто уводи у хипнотичку сеансу, што ћемо дознати на крају, реалистичну причу о двоје младих, који, током драме, мењају позиције и односе и откривају низ мотива, као што су кривица, казна, љубав, родитељство,покајање…
Жири се, од 54 приспела текста, од којих је већина задовољавала све критеријуме за целовит драмски текст, иако су приспеле три позоришне драме са темом о Милени Павловић Барили, за „Сузе светог Лаврентија“ одлучио због завидног квалитета драмског писања, као и због асоцијација и метафора, сценске поезије, које су уткане у ову причу. Писан добрим драмским дијалогом, специфичним језиком, с обзиром на оностраност, са којом рачуна, овај текст је, сматра жири, најближи поетици, коју је стварао, неговао и поклањао својим гледаоцима и читаоцима сам Слободан Стојановић, писац са ретким даром за поетско и емотивно драмско писмо.
Жири изражава велико задовољство, што је на овогодишњи Конкурс приспело тако много добрих драмских дела, што говори о томе да би било неопходно да се драмски текст, награђен Наградом „Слободан Стојановић“ постави и на позоришну сцену.
Жири захваљује на одличној сарадњи госпођи Вери Зарић Митровић, директорки, колегама из Библиотеке у Пожаревцу, као и Граду Пожаревцу, на доброј и успешној сарадњи у реализовању ове драгоцене мисије, откривања нових писаца и драмских текстова, који чувају успомену на великог ствараоца, родом из Пожаревца, Слободана Стојановића.
„Дани Слободана Стојановића“, и овај Конкурс су подсетник за вечност.