МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО

Пријатељи деце – Пожаревац
септембар 2018. године

Директорима школа и предшколске установе
ГРАДA ПОЖАРЕВЦА

ПРЕДЛОГ ПРОГРАМА
АКТИВНОСТИ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ
од 1. до 7. октобра 2018. године

Дечија недеља је ове године прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом, а сви одговорни актери позову на чврсто и умрежено деловање у циљу нулте толеранције према насиљу и заштите сваког детета у нашем друштву.

У том светлу, овогодишња Дечија недеља се одржава под слоганом:

МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО
– за одрастање без насиља

Дечија недеља се сваког октобра реализује у циљу побољшања положаја детета у Србији. Ова национална манифестација представља успешан модел сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, и повезивања свих важних актера у заштити дечјих права. Дечију недељу препознају све релевантне институције образовања, социјалне и здравствене заштите, културе, па се њена улога из године у годину унапређује, а избор најактуелнијих тема од важности за положај детета у нашем друштву доприности томе да се њени резултати препознају на националном нивоу.
На нашим просторима Дечија недељa се обележава од 1934. године, и од тада се мења и развија прилагођавајући своје програмске циљеве стварним потребама и проблемима деце. Од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у Закон о друштвеној бризи о деци.
Уз традиционалну подршку и покровитељство Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у реализацији активности Дечије недеље на националном и локалном нивоу учествују многобројне владине институције, удружења грађана, као и угледни појединци посвећени деци. Указујући на најактуелније изазове и сензибилишући јавност на потребе деце у остваривању својих права, Дечија недеља подстиче даљи развој услова за бољи положај детета, и подсећа све релевантне друштвене актере на неопходност усмереног и константног пружања образовне, социјалне, здравствене, културне и финансијске подршке сваком детету у нашем друштву. Ова манифестација је од посебне важности и због тога што подстиче и промовише пуну партиципацију деце, односно њихово директно учешће у друштвеном животу кроз слободно формирање и изражавање мишљења о свим питањима која их се тичу, у складу са годинама живота и зрелошћу.
У години у којој се очекује почетак примене нове Националне стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, у Дечијој недељи ће бити обједињени сви актери у циљу заштите и спречавања свих постојећих и потенцијалних облика насиља над децом. Ово је прилика да се читаво друштво и сама деца оснаже да различите облике насиље препознају и одмах реагују свим постојећим механизмима заштите, а у циљу стварања окружење у коме ће се свако дете осећати сигурно и заштићено.

ЦИЉЕВИ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ СУ:
скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце;
указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце, и остваривању њихових права;
презентација до сада постигнутих резултата;
указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце;
подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права, и оптимални развој сваког детета;
промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу;
покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце у Републици Србији, и остваривању њихових права.

Програмске активности Дечије недеље, њени циљеви и теме, заснивају се на релевантним међународним и националним документима и прописима, као и задацима у процесу придруживања Европској унији, а реализују се на републичком и локалном нивоу, уз пуно учешће деце и младих.
Основни документ за планирање и реализацију активности у току Дечије недеље је Конвенција о правима детета Уједињених нација (УН), усвојена 1989, а ступила на снагу 1990. године. Генерална скупштине УН 2002. године, усвојила је и завршни документ ,,Свет по мери деце”, који је као кључна веза са Миленијумским циљевима развоја УН, дао јасне смернице за признавање, заштиту и промовисање права детета, као и развој услова за за њихово остваривање и заштиту.
У априлу 2018. донето је решење о формирању Радне групе за израду новог Националног плана акције за децу (НПА), у циљу јасног фокуса и дефинисања приоритета система дечје заштите. Национални план акције за децу (НПА) представља стратешки документ Владе Србије за креирање политика према деци, обезбеђивање равноправности и доступности квалитетних и ефикасних јавних служби за децу, а претходни је истекао 2015. године.
Породичним законом у национални правни оквир уграђени су главни принципи Конвенције о правима детета, и то: право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију и право на недискриминацију.
Као једно од саветодавних тела Владе, од 2002. године постоји Савет за права детета, а Акционим планом за Поглавље 23 Влада Републике Србије (РС) преузела је обавезу да ојача његову улогу у формулисању и праћењу политика у области права детета.
Општи протокол за заштиту деце од злостављања и занемаривања, Влада је донела 2005. године, а уследили су документи који доприносе социјалној и образовној инклузији деце са сметњама у развоју, унапређују доступност образовања и подижу његовог квалитет, уз посебну пажњу која се поклања деци из осетљивих група. То је дало општи оквир за конкретне мере које воде стварању савременог инклузивног друштва које константно треба унапређивати.
Одбор за права детета као посебно радно тело Народне скупштине РС делује од 2012. године. У оквиру институције Заштитник грађана делује заменик/ца који/а се бави питањима права детета.
1. јула 2018. године почео је да се примењује нови Закон о финансијској подршци породица са децом.
Све постојеће акте, прописе и стратешке планове требало би константно унапређивати и сматрати инструментима развоја у циљу остваривања и заштите права детета, на националном нивоу, а такође је потребно приступити изради недостајућих. У том смислу, тренутно су у фази пренацрта Закон о правима детета и Заштитнику права детета.
У наредном периоду, очекује се почетак примене Националне стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља и пратећег Акционог плана, а због тога је право време да у Дечијој недељи сви релевантни актери још једном скрену пажњу да су деца најрањивија на све облике насиља, а последице толеранције и неадекватног реаговања на ову појаву су целоживотне.
Дечија недеља је због тога најбоља прилика да се скрене пажња на све механизме превенције и заштите од насиља, да се о овој теми говори, да се покрену конкретне активности, и уз примерено учешће деце у решавању овог проблема, пружи допринос даљем развоју толерантног, мултикултуралног и друштва још одговорнијег према сваком појединцу и сопственој будућности.
ао и
да покаже посвећеног изради нове Националне стратегија за превенцију и заштиту
деце од насиља
Програм активности за време трајања Дечије недеље у 2018. години Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализује у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије и мрежом организација Пријатеља деце на територији целе Републике, уз подршку других удружења грађана, васпитно-образовних и културних институција, угледних појединаца итд.
Програм и промотивни материјал Дечије недеље доставља се министарствима, школама и предшколским установама, као и градоначелницима и председницима општина у Србији, уз позив да у складу са Римском декларацијом Градоначелници заштитници деце, у својим заједницама допринесу разноликости и богатству садржаја, као и видљивости ефеката Дечје недеље.

Предлог активности током Дечије недеље на нивоу Града

Ове године Дечија недеља је најбоља прилика да се скрене пажња на све постојеће, али и недостајуће механизме превенције и заштите деце од насиља, да се о овој теми говори, да се покрену конкретне активности, да се уз примерено решавање овог проблема пружи допринос даљем развоју мултикултуралног и друштва одговорнијег према сваком појединцу и сопственој будућности.
Организација Пријатељи деце општине Пожаревац прихвата усвојен програм и допуњује га неким специфичностима окружења. Наша организација ће настојати да осим активности које ће се одвијати унутар институција, организује неке акције на нивоу Града и тако скрене пажњу јавности на потребу поштовања Конвенције о правима деце, тј. документа који је усвојен у Уједињеним нацијама пре 29 година. Те активности обухватиле би децу и одрасле и биле би намењене како деци тако и одраслима.
Задатак свих инстутуција која се баве васпитањем и образовањем деце је да креирају свој план активности и спроводе га у најбољем дечјем интересу. То треба да раде не само у току Дечје недеље, већ и у току школске године.

Планиране активности хронолошки би се дешавале следећим редоследом:

ПОНЕДЕЉАК, 1. ОКТОБАР: „ОТВАРАЊЕ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ – ЈАВНА И МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА
Намера: Најава садржаја и циљева Програма активности за време трајања Дечје недеље, је медијска кампања. То је упознавање јавности са најважнијим телима и документима који доприносе развоју националног система бриге о деци, остваривању права детета и бољој партиципацији деце и младих. Посебан акценат је на доприносу Дечје недеље у остваривању права деце кроз подстицање међугенерацијске солидарости, радости и сарадње. Корисно је подсећање на одредбе Конвенције о правима детета и подсећање на стихове Љубивоја Ршумовића у књизи Буквар дечјих права.

Препорука школама је да се деца у току почетних активности тога дана подсете на смисао и значај Дечје недеље. Пожељно је са децом одрадити радионицу на тему одговорног родитељства, потреби међугенерацијске сарадње и важности одрастања деце. У вртићима и школама, корисно би било реализовати адаптиране радионице у циљу промовисања Конвенције о правима детета са посебним освртом на потребу да се деци обезбеде основни услови на остваривање базичних права и безбедно и срећно детињство. Посебно осмишљене радионице треба уврстити и реализовати и кроз план рада одељењског старешине, како би се обухватио што већи број деце.,
Деца предшколске установе ’’Љубица Вребалов’’ – подсећање деце на смисао Дечије недеље кроз стихове Љубивоја Ршумовића – “Буквар дечјех права”, шетња до парка, цртање на асвалту… У вртићу “Даница” гостују наставници Музичке школе и држе мини концерт.
За прваке – идеја је да се током трајања Дечије недеље организује обилазак Градске библиотеке и бесплатно учлањивање, по унапред договореној динамици школа са Библиотеком
Корисници услуга Центра за дневни боравак – посета природњачком музеју у Свилајнцу
Конференција за штампу у 11 сати у Галерији „М. П. Барили“

УТОРАК, 2. ОКТОБАР: „ДАН ЗА КРЕАТИВНОСТ И КУЛТУРУ“
Намера: Подстицање уметничког стваралаштва деце, промовисање и уважавање различитости, стицање нових сазнања и развој личних интересовања: радионице о међусобним односима и толеранцији, израда постера, ликовних и литерарних радова, поставка изложбе, поруке одраслима, дечје емисије…

Деца предшколскoг узраста – укључена у спортске игре и посету Центра за културу – цртани филм “ Том и Боб”.
Корисници услуга Центра за дневни боравак – радионица на Чачалици у 10 часова

Деца основних школа – по свом плану и програму, могу посећивати током Дечије недеље Галерију „М.П. Барили“, Народни музеј, Етно парк на Тулби и Кућу Добрњчевих на основу постигнутог договора са наведеним установама. Посете би се одвијале свакога наредног дана током Дечије недеље у терминима од 9 до 15 сати. Уколико долази већи број ученика из школе, потребно је мећусобним договором прецизирати динамику.
Са ученицима основних школа, узраста од трећег до шестог разреда у Градској библиотеци од 15,00 часова, дружиће се писац за децу Дејан Алексић, који ће говорити о свом ставралаштву у издању Креативног центра. Дејан је један од најзначајнијих стваралаца, за млађе генерације, са објављеним и деци намењеним песмама, причама и романом. Пожељно је да основна школа, са наставником водичем, пошаље у салу Градске библиотеке групу око 10 ученика.

СРЕДА, 3. ОКТОБАР: „ДЕЦА – ЧИТАЊЕМ И ДРУЖЕЊЕМ ДО ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ “
Намера: Подстицање културе, борбе против лажних и кич вредности, цивилне иницијативе за унапређивање квалитета живота деце кроз културне институције и игру. Подстицање међугенерацијске солидарности, поштовање животног искуства старијих, размена знања и вештина, као и успостављање квалитетне комуникације.

Деца предшколског узраста – на платоу Центра за културу маскембал (сви објекти – заједнички плес).
Корисници услуга Центра за дневни боравак – у Центру за културу, велика сала, представа у извођењу ученика Медицинске школе „Зачарана принцеза“

У Градској библиотеци, на дечјем одељењу, реализоваће се радионица под називом:
СИЛЕЏИЈЕ СУ ПРАВИ ГЊАВАТОРИ
У складу са мотом програмских активности ове Дечје недеље
МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО
– за одрастање без насиља
радионица је усклађена за узрастом деце и намењена бољој сарадњи, размени и развоју ученика. Радионица ће почети у 12 сати и намењена је ученицима седмог или осмог разреда. Свака школа може да пошаље групу од око 6-7 ученика.
За ближа обавештења јавити се вишем књижничару, Славици Вучинић, на тел. 221-957 или 064 256 84 83.

ЧЕТВРТАК, 5. ОКТОБАР „ЖИВОТ У ЗАЈЕДНИЦИ“
Намера: По школама, у складу са расположивим капацитетима, организовати пригодна предавања, састанке и дебате у циљу остваривања мотоа програмских активности. Анимирати ђачке парламенте, родитеље, стручна и грађанска удружења, медије и др. уз подсећање на стихове песника Љубивоја Ршумовића:
„Ни због каквог греха деца се не смеју тући
Што више игре и смеха, то више лепоте у кући“

Деца предшколског узраста – у Центру за културу представа “Краљ мајмуна”, као и посета музеја, галерије…
Корисници услуга Центра за дневни боравак – у посету Центру за дневни боравак долазе колеге и корисници боравка „Сунце“ из Смедерева.
У Градској библиотеци, на дечјем одељењу, реализоваће се радионица под називом:
СИЛЕЏИЈЕ СУ ПРАВИ ГЊАВАТОРИ
У складу са мотом програмских активности ове Дечје недеље
МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО
– за одрастање без насиља
радионица је усклађена за узрастом деце и намењена бољој сарадњи, размени и развоју ученика. Радионица ће почети у 12 сати и намењена је ученицима петог или шестог разреда. Свака школа може да пошаље групу од око 6-7 ученика.
За ближа обавештења јавити се вишем књижничару, Славици Вучинић, на тел. 221-957 или 064 256 84 83.

ПЕТАК, 6. ОКТОБАР: „ДЕЧЈЕ СТВАРАЛАШТВО – ЕСТЕТСКИ КУТАК“
Намера: Афирмисање аутора и најуспешнијих остварења за децу и афирмисање дечје културе и дечјег ставаралаштва – ликовно, литерарно, музичко, драмско и др. (посета позоришним представама, дружење са песницима, вече поезије,пригодне приредбе по разредима или на нивоу школе…

Деца предшколског узраста – дружење, размена, ширење интересовања и развој кроз различите активности: модна ревија, кућни љубимци, шиз фриз, дружење са бакама, посета Чачалици, Музичкој школи…
Корисници Центра за дневни боравак – учествују на фестивалу „Цвет на длану“ који се одржава у Петровцу на Млави.
Овај дан треба бити и време за финализирање свих планираних активности током Дечије недеље и приказ продуката дечијег стваралаштва по школама.

СУБОТА, 7. ОКТОБАР:„ДЕЦА И СЛОБОДНО ОРГАНИЗОВАНО ВРЕМЕ“
Намера: развијање свести о значају правилног коришћења слободног времена, у сваком тренутку и сваком погледу, као предуслов уравнотеженог развоја и здравог живота.
По сопственом плану основне школе ће за своје ученике организовати, према својим могућностима и плану, разне активности: еколошке радионице, изложбе, спортске турнире, излете и сл. Ученици са наставницима могу средити еколошке кутке у својим школама, а такође и уредити своје учионице, израдити пригодне постере са порукама и пригодним радовима ученика.

Током Дечје недеље биће организоване и следеће активности:
првацима ће се свечано уручивати беџеви и добродошлице,
бесплатан упис првака у Народну библиотеку „Илија М. Петровић“, чиме симболично најављујемо месец књиге,
бесплатна посета музеја и галерије града Пожаревца,
посете Чачалици и подстицање дечјих активности кроз игру,
настављање и проширивање мостова међу генерацијама већом и бољом сарадњом,
настављање укључивања у реализацију Пројекта за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања,
настављање сарадње са локалним организацијама, институцијама, медијима….
објављивање текста у локалном листу “Реч народа” о медијацији и значају за ненасилно решавање конфликта,
објављивање програма Дечије недеље на сајту Креативне педагогије /www.kreativna-pedagogija.rs/

Верујемо да овим заједничким акцијама доприносимо афирмицији дечјих права и стваралаштва младих. Одрасле подсећамо на потребу смислене комуникације, подстицања истинског укључивања деце у друштвени живот и развој партнерства као темељ будућег заједничког учешћа у реализацији свих активности.

Председник
Радиша Ђорђевић
064-19-19-912