ИЗАЗОВИ ПРАВОСЛАВЉА У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац може се похвалити разноврсним културно-едукативним програмом. Само у протекле 2 године, у њеном Одељењу у Костолцу одржано је преко шездесет књижевних вечери, предавања и радионица. Библиотека се труди да задовољи разноврсне укусе својих корисника и зато позива људе који се баве различитим областима знања и културе.

У петак, 24. августа 2018. године, у Библиотеци у Костолцу  одржано је предавање на тему религије – „Изазови православља у савременом свету“.  О историји хришћанства, као и о искушењима на које данас наилази Православна црква, говорио је свештеник Дејан Лазаров.

Биографија:

Свештеник Дејан Лазаров је рођен 1981. године у Пожаревцу. Основну и средњу техничку школу је завршио у свом родном Костолцу. После одслуженог војног рока, 2004. године је уписао Православни богословски факултет  Универзитета у Београду, на коме је дипломирао 2010. године из области Канонског права. Од 2008. године предавао је Веронауку, најпре у Основној, а затим и у Техничкој школи у Костолцу, где још увек ради.

Године 2011. епископ браничевски Господин Игнатије га је у манастиру Манасија рукоположио у чин ђакона. Постављен је за парохијског ђакона у цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу. У овом чину је служио до фебруара 2016. године, када га је владика Игнатије у Саборној цркви у Пожаревцу рукоположио у чин свештеника. Након рукоположења, епископ га је поставио за пароха друге парохије новокостолачке. Од оснивања града Костолца, као рударског насеља, свештеник Дејан је први Kостолчанин који је постао свештеник. Објавио је неколико чланака у часопису епархије браничевске „Саборност“, часопису за културу и књижевност „Мајдан“, и био је коаутор текста у часопису студената Богословског факултета „Логос“.

Ожењен је супругом Јеленом, са којом има сина Стефана, и са којима живи у Пожаревцу.