ЛУЗИТАНИЈА

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу представљен је роман „Лузитанија“ аутора Дејана Атанацковића. Госте вечери Дејана Атанацковића, аутора и Тамару Крстић, књижевну критичарку и чланицу НИН-овог жирија представила је Татјана Живковић.

 

лузитанија

Први роман „Лузитанија“ Дејана Атанацковића, овенчан НИН-овом наградом, у издању „Бесне кобиле“ из Београда, у средиште приповедног света смешта „Дом за с ума сишавше“ који је бомбардован током Првог светског рата 1915. године. Водећи се сопственим законима ова болница функционише као засебна република, а историјски токови су полазиште за романескну причу која прелази у домен фантастике. Аутор књиге је визуелни уметник, предаје више предмета из области визуелне уметности и културе на универзитетским програмима у Фиренци и Сијени. Сарађује са фирентинским Музејом природних наука у Фиренци на предмету историја представљања људског тела.
Тамара Крстић, чланица НИН-овог жирија је истакла оригиналан приповедачки поступак у роману „Лузитанија“ Дејана Атанацковића као један нови начин и коришћење нове перспективе приповедања на познату тему. Користећи имагинацију, богатство књижевног језика и истраживачко искуство визуелног уметника аутор укршта слике и догађаје претварајући цео роман у једну уметничку слику са дубоким емпиријским увидом у прошлост и садашњост људског постојања и опстанка.