Представљање романа „Винча“

Представљање романа „Винча“

У Библиотеци у Костолцу одржано је књижевно вече на коме су представљени романи „Винча – Знамење богова“ и „Винча – Тајна Кургана “ нишког писца Ивана Драјзла.

 Иван Драјзл, доктор је филолошких наука и предавач на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Пироту. Објавио је две збирке приповедака (Приручник за потревљивање, 2002, Ни секс, ни град, 2007) и три романа (Винча – Знамење богова, 2015, Година звери, 2016, Винча – Тајна Кургана, 2017). Бави се и stand up комедијом. Живи у Нишу.

 Романи „Винча – Знамење богова“ и „Винча – Тајна Кургана “ говоре о времену винчанске културе, о моћном народу који је први у историји човечанства топио метал и чији су трговци владали свеколиким знањима и непојмљивом мудрошћу, кад је Винча била културни, економски центар света. Аутор је радњу романа временски сместио у доба неолита, око 4700 година пре нове ере. Базирајући се на научним сазнањима, кроз пустоловно путовање главних јунака, аутор је приказао како је изгледао живот у винчанско доба на нашим просторима.

Ово веома едукативно и интересантно вече одржано је у организацији Библиотеке у Костолцу, Одељења Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Културно-спортског центра Костолац. Након књижевне вечери, писац се придружио Љубитељима фантастике из Костолца на њиховом редовном састанку где је настављен разговор о древној винчанској култури.