ЛИРСКИ УЗВАНЦИ

Лирски узванциУ Народној библиотеци “Илија М. Петровић” у Пожаревцу представљена је најновија књига песама “Лирски узваници” ауторке Славице Јовановић из Пожаревца. Госте вечери књижевницу Ану Дудаш и проф. др Голуба Јашовића представила је директорка Библиотеке Вера Зарић Митровић.

У својој рецензији Ана Дудаш је истакла да “поетеса Славица Јовановић представља надреалистички поетски видокруг, којим нас уводи у емотивну усхићеност, безграничном љубављу према оном што је човеку најсветије. То су превасходно деца, њени небески бисери, пријатељи, завичајне духовне вредности или угодници Божији”.

Проф. др Голуб Јашовић се осврнуо на лингвистичко-стилистичку анализу песама и и истакао да су песме могле бити приређене и по циклусима о појединим темама, иако у књизи Славице Јовановић преовладавају духовне песме.

Пожаревачка публика имала је прилику да чује и саму ауторку која је веома надахнуто говорила своје стихове. Програм је обогаћен музичким нумерама у извођењу Јелене Јефтић и Лазара Марковића, ученика Пожаревачке гимназије.