ЈУБИЛЕЈ ФИЛМСКОГ КРИТИЧАРА ГОРАНА ЈОВАНОВИЋА

У Конгресној сали Центра за културу у Пожаревцу, у организацији Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“, у уторак, 27. Јула, одржано је вече посвећено обележавању три деценије критичарског рада Горана Јовановића. Одговарајући на питања домаћина вечери Оливера Стокића, Јовановић је описао свој пут од страственог филмофила до једног од најангажованијих и најпродуктивнијих критичара и публицисте у области филмске уметности.

Било је речи о томе шта се у међувремену променило у светској и домаћој кинематографији, какви су уметнички и комерцијални трендови, које су земље у овој области уметности направиле квалитативни естетски искорак. Горан Јовановић је причао о својим омиљеним кинематографијама, ауторима које цени, филмовима који су остали као посебна вредност у његовом али и колективном сећању. Најавио је да ће ускоро свој публицистички рад обогатити новом књигом – Пољски филм у новом веку“, истакавши да је у питању једна од најквалитетнијих кинематографија последњих деценију и по. Публика је заинтересовано пратила излагање нашег госта, па су уследила питања о томе како се пише филмска критика, који су јој домети, значај и утицај у свету кинематографије.

Горан Јовановић је члан Удружења филмских критичара ФИПРЕСЦИ Србија. Био је учесник у жиријима критике на домаћим и међународним фестивалима (Новосадска арена, Филмски сусрети – Ниш, ФЕСТ). Био је селектор студентских филмова на Сомборском филмском фестивалу. Идејни је творац и селектор Фестивала музичког филма (ФЕМУФ), који се одржава у Пожаревцу у продукцији Центра за културу. Аутор је књига филмских есеја Амерички биоскоп“, Златна декада: британски филм деведесетих“, Транзицијски рулет: источноевропске кинематографије у раљама транзиције“ и Руски филм постсовјетске ере“. Написао је романе Хистерија“ и Еуфорија“.

Занимљиво је да се књиге Горана Јовановића на српском језику и у физичком облику налазе на полицама неких од најпрестижнијих универзитета и филмских школа у свету. Књига о британском филму, Златна декада“, налази се у Британској библиотеци у Лондону и Конгресној библиотеци у Вашингтону. Транзицијски рулет“ у Британској библиотеци у Лондону, библиотеци Универзитета у Нотингему, библиотеци Универзитета у Вашингтону, библиотеци Универзитета у Станфорду, библиотеци Филмске школе у Лођу. Књига Руски филм постсовјетске ере“ може се пронаћи у Државној библиотеци Русије у Москви, библиотеци Универзитета у Питсбургу, библиотеци Универзитета у Вашингтону и библиотеци Филмске школе у Лођу.

Горан Јовановић је добитник Повеље културе Културно-просветне заједнице Пожаревца и Награде Тори Јанковић“, коју додељује КРАФ (Крагујевачки фестивал антиратног, ангажованог и академског филма) у сарадњи са Коалицијом за децентрализацију из Ниша.