Представљање књиге „Витезови реда змаја“

12. фебруара 2018. године у Свечаној сали Библиотеке представљена је књига „Витезови реда змаја“ аутора проф. Живојина Андрејића, историчара уметности. Осим аутора, о књизи је говорио и Драган Јацановић, археолог.
Витешки ред Змаја настао је према угледу на бургундијски витешки ред Св. Ђорђа. Ред је првобитно био задужен за заштиту краљевске породице цара Светог римског царства Жигмунда. Чланови реда називали су се драконима. Симбол реда је змај са репом обавијеним око врата. Од чланова реда очекивало се да стално носе симбол, најчешће у облику медаљона око врата и често су сахрањивани са њим.
Водећи чланови били су краљ Жигмунд Луксембуршки, краљ Матија Корвин, кнез Лазар, војвода Милош Обилић, краљ Твртко, краљ Остоја, краљ Стефан Томаш, Влад Дракул, деспот Стефан, деспот Ђурђе, Змај Огњени Вук, Херман и Урлих Цељски, цар Константин Драгаш, српски витезови реда Змаја у Првом српском устанку, па све до обновљеног, данашњег српског Сувереног војног витешког реда Змаја.
Посебан акценат у књизи је стављен на српске витезове реда Змаја. Пре свега на кнеза Лазара, деспоте Стефана и Ђурђа, Змај Огњеног Вука, Змаја од Тополе, Змаја од Ноћаја и Српски ред Змаја који је обновио почивши кнез Александар Карађорђевић.
На међународном салону књига у Араду (Румунија) добио је Специјалну диплому за књигу „Витезови реда Змаја“ 2000. године.
Живојин Андрејић је српски историчар уметности, рођен у Рачи, 1950. године, где је завршио основну школу и гимназију. Завршио Вишу педагошку школу у Београду, група Ликовна уметност, 1977. године и Филозофски факултет у Косовској Митровици, група Историја уметности, 2003. године. Живи у Рачи.
Члан је Удружења ликовних уметника Крагујевца (1976), Српског археолошког друштва(1982), Центра за митолошке студије Србије (1996), Удружења књижевника Србије (2000) и Academia de stinte, literatura si arte (Oradea–Arad) ASLA Румуније. Оснивач је и руководилац Ликовне колоније “Вишевац” (1985–2003), Рачанских песничких сусрета (1996–2003) и Центра за митолошке студије Србије у Рачи(1996–2017) чију научну публикацију Митолошки зборник приређује и уређује.